Розвиток страхування ризиків природного походження в аграрній сфері (на матеріалах страхової компанії UPSK) - Маковей Артем Анатолійович (My University, 2025)
АНОТАЦІЯ Маковей А. Розвиток страхування ризиків природного походження в аграрній сфері (на матеріалах страхової компанії «UPSK»). Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 072 Фінанси, банківська справа, страхування та фондовий ринок – Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Хмельницький, 2025. – 101 с. У роботі досліджено теоретико-методичні та практичні аспекти оптимізації страхового портфеля в агрострахуванні під впливом природних ризиків. Здійснено аналіз організації страхового захисту від природних ризиків, встановлено, що Україна інтегрована у світовий страховий ринок, проте має низький рівень розвитку страхування природних ризиків. Виявлено, що основними причинами цього є недостатній технологічний досвід, обмежене використання можливостей глобального ринку страхування та невисока платоспроможність аграрного сектору. Досліджено механізми державного регулювання страхового ринку, які сприяють розвитку агрострахування. Охарактеризовано структуру страхового портфеля UPSK. Розглянуто особливості страхування сільськогосподарських ризиків, включаючи використання індексного підходу, який базується на погодних індикаторах. Визначено складності у страхуванні багаторічних насаджень та сезонний характер страхування врожаю. Проаналізовано страхування тварин у UPSK, зокрема механізми оцінки ризиків, фактори формування тарифів. Окремо розглянуто рейтингові позиції UPSK та фактори їхнього зростання, зокрема вплив регіональних підрозділів та агентської мережі на формування страхового портфеля. Виявлено залежність компанії від великих клієнтів, що створює ризики фінансової стабільності. Запропоновано шляхи мінімізації ризиків у страховому портфелі, зокрема ефективний андеррайтинг із використанням AI/ML-моделей для прогнозування ризиків. Підкреслено необхідність диверсифікації страхового портфеля, технологічного розвитку страховиків та вдосконалення регуляторної політики для підвищення стійкості агрострахування в Україні. Ключові слова: добровільне страхування, агрострахування, програма 3 страхування, страхова сума, страхування ризиків природного походження. ANNOTATION Makovey A. Development of insurance of natural risks in the agricultural sector (based on materials of the insurance company "UPSK"). Qualifying scientific work on manuscript rights. Master's thesis for obtaining a master's degree in the specialty 072 Finance, banking, insurance and stock market. - Khmelnytskyi Leonid Yuzkov University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2025. - 101 p. The paper examines the theoretical, methodological and practical aspects of optimizing the insurance portfolio in agricultural insurance under the influence of natural risks. An analysis of the organization of insurance protection against natural risks was carried out, it was found that Ukraine is integrated into the world insurance market, but has a low level of development of natural risk insurance. It was found that the main reasons for this are insufficient technological experience, limited use of the opportunities of the global insurance market and low solvency of the agricultural sector. The mechanisms of state regulation of the insurance market that contribute to the development of agricultural insurance are studied. The structure of the UPSK insurance portfolio is characterized. The features of agricultural risk insurance are considered, including the use of an index approach based on weather indicators. The difficulties in insuring perennial crops and the seasonal nature of crop insurance are identified. Animal insurance in UPSK is analyzed, in particular, risk assessment mechanisms, tariff formation factors. UPSK's rating positions and their growth factors are separately considered, in particular, the influence of regional divisions and the agency network on the formation of the insurance portfolio. The company's dependence on large clients, which creates financial stability risks, is revealed. Ways to minimize risks in the insurance portfolio are proposed, in particular, effective underwriting using AI/ML models for risk forecasting. The conclusions emphasize the need for diversification of the insurance portfolio, technological development of insurers and improvement of regulatory policy to increase the sustainability of agricultural insurance in Ukraine. Keywords: voluntary insurance, agricultural insurance, insurance program, insured amount, insurance of natural risks.