РОЛЬ МАЛОГО ТА СЕРЕДНЬОГО БІЗНЕСУ В КОНТЕКСТІ РОЗВИТКУ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - Самарічева Тетяна Анатоліївна; Юричина Ірина Анатоліївна; Юричин Віталій Юрійович; Samaricheva Tetiana; Yurychyna Iryna; Yurychyn Vitalii (Інвестиції: практика та досвід. 2025. № 12. С. 169-175. URL: https://nayka.com.ua/index.php/investplan/article/view/6713/6811, 2025)
У статті досліджено вплив малого та середнього бізнесу на розвиток територіальних громад. Зазначено, що базовими елементами національної економіки виступають територіальні громади. Наголошено, що у економічному розвитку територіальної громади важливе місце відіграє малий та середній бізнес, який забезпечує активне надходження податкових надходжень до бюджетів. Проаналізовано кількість новостворених підприємств, та тих які припинили свою діяльність протягом 5 років. Встановили, що із кожним проаналізованим роком кількість малих та середніх підприємств скорочується. Виокремили, що основними причинами закриття малих підприємств є ряд факторів, зокрема: слабкі навики керування підприємством, збільшення мінімальної заробітної плати, мобілізація та інші. Розглянуто, за рахунок яких податкових надходжень наповнювалися місцеві бюджети, та яке місце займає податок, який сплачують малі та середні підприємства. Зазначено, що основним джерелом доходу місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб. Встановлено, щомалий та середній бізнес є важливим в територіальних громадах та надає можливості для їхнього розвитку. Проаналізовано ряд факторів, які впливають на розвиток малого та середнього бізнесу в територіальних громадах. Рекомендовано територіальним громадам вжити ряд заходів, які сприятимуть розвитку малого та середнього бізнесу, зокрема: створення бізнес — інкубаторів, організація форумів, розробка програм розвитку, а саме: грантова підтримка, пільгове кредитування, компенсація витрат та інше.
THE ROLE OF SMALL AND MEDIUM-SIZED BUSINESSES IN THE CONTEXT OF COMMUNITY DEVELOPMENT