Самонавчальна організація як нова модель ефективного управління знаннями - Федоришина Л.М., Прокопова А.-М.В. (Сталий розвиток економіки. 2025. № 6(57). С. 346-352. URL: https://economdevelopment.in.ua/index.php/journal/article/view/1606/1551 DOI: https://doi.org/10.32782/2308-1988/2025-57-45., 2025)
У статті розкрито доцільність переходу в процесі управління знаннями від традиційної організації до самонавчальної. Представлено ключові відмінності між традиційною та самонавчальною організаціями. Доведено, що в процесі своєї еволюції організації, враховуючи швидкість зміни середовища їхньої діяльності, гнучкість реагування на зміни та готовність персоналу змінюватися і відповідати майбутнім викликам, можуть трансформуватися у самонавчальні. Виокремлено принципи побудови та функціонування самонавчальної організації, які окреслюють правила її створення та можливості ефективного функціонування й підтримки безперервного процесу накопичення, створення та поширення знань. Розкрито на прикладі компанії Amcor особливості переходу до самонавчальної організації, виявлено при цьому переваги й недоліки теперішнього стану організації та сформовано рекомендації для посилення процесу трансформації.