Удосконалення механізмів управління комунальною власністю - Кучерявий Петро Йосипович (My University, 2020)
Анотація. У магістерському дослідженні запропоновано шляхи вирішення актуального завдання щодо необхідності теоретичного та прикладного обґрунтування змісту та напрямів удосконалення механізмів управління комунальною власністю територіальних громад в Україні. Встановлено, що формування комунальної власності в Україні проходило поетапно, де кожен з етапів мав свої особливості. На сьогодні, згідно з Конституцією України, комунальна власність є власністю територіальної громади, до її об'єктів належить рухоме і нерухоме майно, доходи місцевих бюджетів, інші кошти, земля, природні ресурси, а також об'єкти спільної власності територіальних громад, що перебувають в управлінні районних і обласних рад. Охарактеризовано основні джерела виникнення й еволюції розвитку комунальної форми власності у Давній Греції й Давньому Римі, Німеччині та Великобританії доби Середньовіччя, у Італії та Франції. Особливої уваги у справі муніципалізації заслуговують США. Виявлено, що органом місцевого самоврядування, на який законом покладені обов’язки щодо управління комунальною власністю територіальної громади м. Кам`янця-Подільського є Кам`янець-Подільська міська рада, у якій створено постійну комісію з питань житлово-комунального господарства та комунальної власності. В роботі запропоновано схему взаємодії основних повноважних інституцій, які здійснюють управління об’єктами комунальної власності громади м. Кам`янця-Подільського. Проаналізовано основні форми управління об’єктами комунальної власності, а також форми забезпечення контролю щодо управління об’єктами комунальної власності. Встановлено, що ефективність управління комунальною власністю має визначатися як результат складної взаємодії різних чинників: природних, людських, соціально-економічних, екологічних і інших, що роблять вплив на управлінські рішення. Запропоновано оцінювати ефективність УКВ за допомогою використання таких показників, як: високоякісний менеджмент, ефективність управління організаційними системами, що характеризуються категоріями результативності (ефективності) організації – дієвості, економічності, якості продукції (конкурентоспроможності), продуктивності, якості життя населення, прибутковості, інновацій. В якості критеріїв оцінки виділено: ринкові; фінансові; правові й екологічні; науково-технічні; соціальні; виробничі; регіональні; загальнодержавні. Запропоновано розглядати інструменти, за допомогою яких може здійснюватися управлінський вплив на об’єкти комунальної власності в межах організаційно-правового, організаційно-економічного та фінансового методів.