Адаптація бізнес-моделі підприємствадозмінспоживчої поведінки в післявоєнний період (на матеріалахТДВ «Хмельницькзалізобетон») - Щепанська А.О. (My University, 2026)
Щепанська А.О. Кваліфікаційна наукова праця на правахpукoпиcу.Бакалаврська робота на здобуття освітнього ступеня бакалавразаспеціальністю 073 Менеджмент. Хмельницький університет управліннятаправа імені Леоніда Юзькoва, Хмельницький, 2026. 70 с. У роботі досліджено теоретичні основи формування таадаптаціїбізнес-моделі підприємства до змін споживчої поведінки. Розглянутосутність бізнес-моделі, її основні елементи та роль у забезпеченні розвиткупідприємства. Визначено вплив споживчої поведінки на трансформаціюбізнес-моделі підприємства в сучасних умовах. Проведено комплексний аналіз діяльності ТДВ«Хмельницькзалізобетон», оцінено основні техніко-економічні показникидіяльності підприємства та особливості його бізнес-моделі. Здійсненооцінювання ефективності окремих елементів бізнес-моделі підприємстватавизначено основні напрями її адаптації в умовах воєнногостанутапіслявоєнного відновлення економіки. Обґрунтовано стратегічні напрями адаптації бізнес-моделіпідприємства до змін споживчої поведінки. Розроблено заходищодоцифровізації каналів збуту, впровадження CRM-системи, розвиткуклієнтоорієнтованості та адаптації ціннісної пропозиції підприємствадопотреб післявоєнного відновлення. Визначено практичнудоцільністьреалізації запропонованих заходів. Ключові слова: бізнес-модель, споживча поведінка, адаптація,клієнтоорієнтованість, цифровізація, канали збуту, ціннісна пропозиція. 3Abstract Shchepanska N.V. Adaptation of the Enterprise Business Model toChangesin Consumer Behavior (based on the materials of ALC “Khmelnytskzalizobeton”).Qualification Scientific Work as a Manuscript. Bachelor’s Thesis for ObtainingtheBachelor’s Degree in Specialty 073 Management. Leonid YuzkovKhmelnytskyiUniversity of Management and Law, Khmelnytskyi, 2026. 70 p. The paper examines the theoretical foundations of the formationandadaptation of an enterprise business model to changes in consumer behavior. Theessence of the business model, its key components, and its roleinensuringenterprise development are analyzed. The influence of consumer behavioronthetransformation of an enterprise’s business model in modernconditionsisidentified. A comprehensive analysis of the activities of ALC“Khmelnytskzalizobeton” was conducted, including an assessment ofthecompany’s main technical and economic performance indicators andthespecificfeatures of its business model. The effectiveness of individual elementsofthebusiness model was evaluated, and the main directions for its adaptationundermartial law and during the post-war economic recovery period were determined.Strategic directions for adapting the enterprise’s business model tochangesin consumer behavior were substantiated. Measures aimed at the digitalizationofsales channels, implementation of a CRM system, enhancement of customerorientation, and adaptation of the company’s value proposition totheneedsofpost-war recovery were developed. The practical feasibility of implementingtheproposed measures was also determined. Keywords: business model, consumer behavior, adaptation, customerorientation, digitalization, sales channels, value proposition, constructionindustry.