Соціальна обумовленість кримінальної відповідальності за знищення та пошкодження майна - Семенюк-Прибатень А. В. (Актуальні проблеми вдосконалення чинного законодавства України, 2015)
Аналізується соціальна обумовленість кримінальної відповідальності за знищення та пошкодження майна в Україні; досліджується суспільна небезпека такого роду діянь, доцільність протидії цим посяганням кримінально-правовими засобами, традиції вітчизняного законодавства у боротьбі із злочинами цього виду. Зокрема, на основі порівняння позитивних і негативних наслідків криміналізації знищення та пошкодження майна, аналізу думок вчених з цього питання, доводиться, що доцільною є криміналізація таких діянь, як умисне знищення або пошкодження майна (ст. 194 КК України) та умисне знищення чи пошкодження спеціальних видів майна чи майна спеціальних потерпілих, проте недоцільною видається протидія необережному знищенню чи пошкодженню майна кримінально-правовими засобами. Встановлено, що шкода, заподіяна внаслідок знищення або пошкодження чужого майна є істотною; суспільна небезпека такого роду діянь характеризується високим рівнем та ступенем, тому очевидною є наявність такої обставини, що обумовлює кримінальну відповідальність за знищення та пошкодження майна, як суспільна небезпечність