МІСЦЕВІ ДЕРЖАВНІ АДМІНІСТРАЦІЇ ЯК СУБ’ЄКТИ НОРМОТВОРЕННЯ - ДИБАЙЛО Олександр (My University, 2023)
Магістерська робота зі спеціальності 281 Публічне управління та адміністрування. Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова. Факультет управління та економіки. Кафедра публічного управління та адміністрування. Хмельницький, 2023 рік. В магістерському дослідженні висвітлюються організаційно-правові засади нормотворчої діяльності місцевих державних адміністрацій. Проаналізовано сутність та види нормотворчої діяльності суб’єктів публічного управління. Досліджено статус місцевих державних адміністрацій як суб’єктів нормотворчої діяльності та доведено, що структурний елемент статусу впливає на зовнішню форму їх нормотворчості, а компетенційний елемент – на зміст нормотворчої діяльності. Дослідивши чинне законодавство України, яке регулює здійснення нормотворчої діяльності місцевих державних адміністрацій, виявили загальні та спеціальні принципи їх нормотворення. Узагальнивши теоретичні положення, охарактеризували основні стадії нормотворчого провадження, та довели доцільність виділення реєстрації нормативного акта в самостійну стадію даного виду провадження. Окреме дослідження форм нормотворчої діяльності місцевих державних адміністрацій дало змогу виявити недоліки правового регулювання прийняття спільних нормативно-правових актів. Проаналізовано матеріали практики нормотворчої діяльності Хмельницької обласної державної адміністрації. Розроблено рекомендації щодо вдосконалення правового регулювання нормотворчої діяльності місцевих державних адміністрацій. Ключові слова: нормотворення, місцеві державні адміністрації, стадії нормотворчої діяльності, форми нормотворчої діяльності. 3 SUMMARY Local state administrations as subjects of rule-making. The Master's Degree in the specialty 281 Public administrattion – Leonid Yuzkov Khmelnytsky University of Management and Law, Khmelnytsky, 2021. The Department of constitutional, administrative and financial law. Khmelnytsky, 2023. The master's study highlights the organizational and legal principles of rule-making activities of local state administrations. The essence and types of normative activity of public administration subjects are analyzed. The status of local state administrations as subjects of rule-making activity is studied and it is proved that the structural element of the status influences the external form of their rule-making, and the competence element - on the content of rule-making activity. Examining the current legislation of Ukraine, which regulates the implementation of rule-making activities of local state administrations, revealed general and special principles of their rule-making. Summarizing the theoretical provisions, described the main stages of rule-making proceedings, and proved the feasibility of allocating the registration of regulations in an independent stage of this type of proceedings. A separate study of the forms of rule-making activities of local state administrations made it possible to identify shortcomings in the legal regulation of the adoption of joint regulations. Materials of practice of normative activity of Khmelnytsky regional state administration are analyzed. Recommendations for improving the legal regulation of rule-making activities of local state administrations have been developed. Key words: rule-making, local state administrations, stages of rule-making activity, forms of rule-making activity.