Управління людськими ресурсами в умовах цифровізації (на матеріалах МКП «Хмельницькводоканал») - Бих Є.В. (My University, 2026)
Бих Є. В. Управління людськими ресурсами в умовах цифровізації (на матеріалах МКП «Хмельницькводоканал»). Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Бакалаврська робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра за спеціальністю 073 Менеджмент. Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Хмельницький, 2026. 52 с. В роботі сформульовано теоретико-методологічні засади управління людськими ресурсами в умовах цифровізації, визначено сутність та особливості трансформації HR-процесів під впливом сучасних інформаційних технологій. Обґрунтовано стратегічну роль персоналу як ключового активу підприємства у цифровій економіці та проаналізовано вплив діджиталізації на підвищення операційної ефективності кадрового менеджменту. Досліджено практичні аспекти організації діяльності та системи управління людськими ресурсами на матеріалах МКП «Хмельницькводоканал». Проведено аналіз фінансово-економічних показників діяльності підприємства та оцінено стан кадрового забезпечення за 2022-2024 роки. Встановлено, що підприємство перебуває на етапі цифрової трансформації, яка супроводжується низкою проблем: використанням дорого вартісного програмного забезпечення, що частково адаптоване до вітчизняного законодавства, наявністю значної частки малокваліфікованого персоналу та недостатньою системністю внутрішньої комунікації. За допомогою інструментів стратегічного аналізу (SWOT-матриця, RACI-матриця) ідентифіковано внутрішні резерви та зовнішні виклики, що зумовлюють необхідність оптимізації HR-процесів. Наведено алгоритм оцінки ефективності використання цифрових інструментів у HR-менеджменті. Запропоновано концептуальну модель вдосконалення системи управління людськими ресурсами МКП «Хмельницькводоканал», яка базується на трьох ключових напрямах: оптимізація програмного забезпечення для кадрового обліку з метою зниження фінансового навантаження, впровадження системи безперервного професійного розвитку персоналу та розробка HR-чат-бота на базі Viber для автоматизації 3 комунікацій і забезпечення доступу до бази знань. Доведено, що реалізація запропонованих рекомендацій дозволить мінімізувати операційні ризики, підвищити цифрову грамотність працівників та забезпечити вищу результативність функціонування підприємства в умовах нестабільного ринкового середовища. Ключові слова: управління людськими ресурсами, цифровізація, діджиталізація HR-процесів, розвиток персоналу, МКП «Хмельницькводоканал», концептуальна модель, автоматизація, внутрішні комунікації. 4 Annotatiоn Bykh Y. V. Human Resource Management in the Context of Digitalization (on the materials of the Municipal Enterprise "Khmelnytskvodokanal"). Qualification scientific paper as a manuscript. Bachelor’s thesis for the degree of Bachelor in Specialty 073 "Management". Khmelnytskyi University of Management and Law named after Leonid Yuzkov, Khmelnytskyi, 2026. 52 p. The paper formulates the theoretical and methodological foundations of human resource management (HRM) in the context of digitalization, defining the essence and features of HR process transformation under the influence of modern information technologies. The thesis substantiates the strategic role of personnel as a key enterprise asset in the digital economy and analyzes the impact of digitalization on increasing the operational efficiency of HR management. Practical aspects of the organization of activities and the human resource management system were investigated based on the materials of the Municipal Enterprise "Khmelnytskvodokanal". An analysis of the enterprise’s financial and economic indicators was conducted, and the state of staffing was assessed for the 2022- 2024 period. It was established that the enterprise is currently in the stage of digital transformation, which is accompanied by several challenges: the use of expensive, partially adapted software, a significant share of low-skilled personnel, and a lack of systematic internal communication. Using strategic analysis tools (SWOT matrix, RACI matrix), internal reserves and external challenges were identified, necessitating the optimization of HR processes. An algorithm for evaluating the effectiveness of digital tools in HR management is presented. A conceptual model for improving the human resource management system of "Khmelnytskvodokanal" is proposed, based on three key directions: optimizing human resource accounting software to reduce financial burden, implementing a system of continuous professional development for personnel, and developing a Viber-based HR chatbot to automate communication and provide access to the knowledge base. It is proven that the implementation of the proposed recommendations will allow for the minimization of operational risks, improvement of 5 staff digital literacy, and the ensuring of higher performance of the enterprise in a volatile market environment. Keywords: human resource management, digitalization, HR process digitalization, staff development, "Khmelnytskvodokanal", conceptual model, automation, internal communications.