Прикладні питання вирішення справ про правопорушення, що пов’язані з корупцією, а також участі антикорупційних органів у адміністративному судочинстві як напрямку запобігання та протидії корупції - Гаврік Роман Олександрович; Владовська Катерина Петрівна (Науковий вісник Ужгородського національного університету, 2025)
В науковій статті авторський колектив провів наукове дослідження прикладних питань вирішення справ про правопорушення, що пов’язані з корупцією, а також участі антикорупційних органів у адміністративному судочинстві як напрямку запобігання та протидії корупції. У статті проаналізовано судову практику і зроблено висновок про участь антикорупційних органів в адміністративному судочинстві як відповідачів в таких категоріях адміністративних справ: про визнання протиправною бездіяльності Національного агентства з питань запобігання корупції у правовідносинах, в яких вона виступає органом, що проводить адміністративне розслідування у справах про адміністративні правопорушення, пов’язаних з корупцією; про визнання протиправних рішень, дій, бездіяльності Національного агентства з питань запобігання корупції з питань, що не стосуються притягнення особи до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією або оскарження рішення про таке притягнення; про визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності Національного антикорупційного бюро України, прийнятих у правовідносинах публічної служби. Проаналізовано судову практику і встановлено види адміністративних справ за позовами до Національного агентства з питань запобігання корупції з питань, що не стосуються притягнення особи до відповідальності за правопорушення, пов’язане з корупцією або оскарження рішення про таке притягнення. Встановлено, що такими є справи щодо оскарження рішень Національного агентства про внесення відомостей відносно особи до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов`язані з корупцією правопорушення; про проведенні моніторингу способу його життя; про результати проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, а також бездіяльності Національного агентства щодо ненадання інформації за запитом про інформацію, дій Національного агентства щодо визначення юридичної особи публічного права або щодо витребування документів та інформації. Також визначено територіальну адміністративну юрисдикцію справ за позовами про визнання протиправними рішень, дій чи бездіяльності Національного агентства з питань запобігання корупції. In the scientific article, the authors conducted a scientific study of applied issues of resolving cases of corruption-related offenses, as well as the participation of anti-corruption bodies in administrative proceedings as a direction of preventing and countering corruption. The article analyzed judicial practice and concluded on the participation of anti-corruption bodies in administrative proceedings as defendants in the following categories of administrative cases: on recognizing as unlawful the inaction of the National Agency for the Prevention of Corruption in legal relations in which it acts as a body conducting an administrative investigation in cases of administrative offenses related to corruption; on recognizing as unlawful decisions, actions, inaction of the National Agency for the Prevention of Corruption on issues that do not relate to bringing a person to justice for a corruption-related offense or appealing a decision on such bringing; on recognizing as unlawful decisions, actions or inaction of the National Anti-Corruption Bureau of Ukraine, adopted in legal relations of the public service. The judicial practice was analyzed and the types of administrative cases on claims to the National Agency for the Prevention of Corruption on issues that do not concern bringing a person to justice for an offense related to corruption or appealing a decision on such bringing. It was established that such are cases on appealing decisions of the National Agency on entering information about a person into the Unified State Register of Persons Who Committed Corruption or Corruption-Related Offenses; on monitoring his lifestyle; on the results of a full check of the declaration of a person authorized to perform state or local government functions, as well as the inaction of the National Agency on failure to provide information upon a request for information, actions of the National Agency on determining a legal entity under public law or on requesting documents and information. The territorial administrative jurisdiction of cases on claims on recognizing decisions, actions or inaction of the National Agency for the Prevention of Corruption as unlawful has also been determined.