ПРОТИДІЯ КОРУПЦІЙНИМ РИЗИКАМ В ДІЯЛЬНОСТІ ОРГАНІВ ПУБЛІЧНОГО УПРАВЛІННЯ - Муляр Анастасія Юріївна (My University, 2023)
Протидія корупційним ризикам в діяльності органів публічного управління. Квалiфiкацiйна наукoва пpаця на пpавах pукoпиcу. Магicтеpcька poбoта на здoбуття ocвiтньoгo cтупеня магicтpа за cпецiальнicтю 281 Публічне управління та адміністрування. Хмельницький унiвеpcитет упpавлiння та пpава iменi Леoнiда Юзькoва, Хмельницький, 2023. 77 с. Наголошено, що «корупційні ризики» - це вірогідність виникнення ситуацій або умов, які можуть сприяти вчиненню корупційних дій або виникненню корупційних проявів в певній сфері діяльності. Це поняття визначає можливість виникнення ситуацій, де особи, уповноважені виконувати функції держави чи місцевого самоврядування, можуть зловживати своїм становищем для особистої вигоди або отримання неправомірної вигоди. Підкреслено, що корупційні ризики включають в себе оцінку можливостей виникнення таких ситуацій, а також визначення факторів і умов, які сприяють корупційним проявам. Виділено різні види ризиків в роботі державних службовців, такі як недоброчесність, конфлікт інтересів, безконтрольність зі сторони керівництва та наявність дискреційних повноважень. У боротьбі з цими ризиками важливим є своєчасний аналіз та вжиття превентивних антикорупційних заходів. Це сприятиме уникненню порушень законодавства та позитивно вплине на покращення роботи державних органів, сприяючи підвищенню їх авторитету. Підкреслено, що нормативно-правове регламентування оцінки корупційних ризиків в діяльності органів публічного управління відіграє ключову роль у забезпеченні прозорості, ефективності та відповідальності в сфері державного управління. Ключові слова: корупція, корупційні ризики, корупційне правопорушення, конфлікт інтересів, порушення контролю, дискреційні повноваження. THE SUMMARY Mulyar A. Yu. Combating corruption risks in the activities of public administration bodies. Qualifying scientific paper on copywriting. Master's degree work for obtaining an open master's degree in the specialty 281 Public management and administration. – Khmelnytskyi Leonid Yuzkov University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2023. 77 p. It is emphasized that "corruption risks" are the probability of the occurrence of situations or conditions that may contribute to the commission of corrupt actions or the emergence of corruption manifestations in a certain field of activity. This concept defines the possibility of situations where persons authorized to perform the functions of the state or local self-government may abuse their position for personal gain or obtaining an illegitimate benefit. It is emphasized that corruption risks include an assessment of the possibilities of such situations, as well as the determination of factors and conditions that contribute to corruption manifestations. Different types of risks in the work of civil servants are highlighted, such as dishonesty, conflict of interests, lack of control on the part of management and the presence of discretionary powers. Timely analysis and implementation of preventive anti-corruption measures are important in combating these risks. This will help to avoid violations of legislation and will have a positive effect on improving the work of state bodies, contributing to increasing their authority. It is emphasized that the normative and legal regulation of the assessment of corruption risks in the activities of public administration bodies plays a key role in ensuring transparency, efficiency and responsibility in the sphere of public administration. Key words: corruption, corruption risks, corruption offense, dishonesty, conflict of interests, violation of control, discretionary powers.