ПРОБЛЕМНІ АСПЕКТИ ЗБИРАННЯ ТА ПОДАННЯ ДОКАЗІВ СТОРОНОЮ ЗАХИСТУ У КРИМІНАЛЬНОМУ ПРОВАДЖЕННІ - Крушинський С. А. (Університетські наукові записки, 2017)
Аналізуються окремі проблемні питання, пов’язані зі збиранням та поданням доказів стороною захисту у кримінальному судочинстві України. Констатується, що Кримінальний процесуальний кодекс України надав право стороні захисту збирати докази, однак не передбачив процесуальної форми реалізації цього права. Як наслідок, подані стороною захисту фактичні дані можуть викликати сумнів щодо їх допустимості і достовірності. Аналізуються способи збирання доказів стороною захисту, визначені кримінальним процесуальним законом. Зроблено висновок, що сторона захисту має значно менше правових засобів для отримання доказів, ніж сторона обвинувачення. Передбачені для сторони захисту процесуальні гарантії не можуть нейтралізувати більших можливостей сторони обвинувачення у формуванні доказової бази у змагальному процесі. Зроблено висновок про те, що задекларована засада змагальності і рівноправності сторін у збиранні та поданні до суду доказів має елементи правової фікції. Викладено власне бачення порядку оформлення опитування осіб захисником та отримання ним певних речей як доказів. Позитивно оцінюється новела кримінального процесуального законодавства щодо надання можливості стороні захисту самостійно залучати експерта для проведення експертизи. Недоліком чинного кримінального процесуального законодавства видається те, що задеклароване право підозрюваного, обвинуваченого витребовувати доказову інформацію є абсолютно незабезпеченим. Жодної відповідальності за ненадання інформації за запитом підозрюваного чи обвинуваченого законодавство не передбачає. Досліджується предмет подання доказів стороною захисту, яким можуть бути лише речі та документи, але не усна інформація. Подання доказів — це право, а не обов’язок сторони захисту, яка не може нести юридичної відповідальності за неподання доказових матеріалів слідчому, прокурору або суду. Важливою передумовою використання поданих до суду матеріалів як доказів є дотримання процедури відкриття матеріалів іншій стороні та потерпілому