Нова парадигма управління в сфері охорони здоров’я: перехід від державного управління до публічного управління (на прикладі КП «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 2» - Рудь Валентина Яківна (My University, 2020)
Рудь В. Я. Нова парадигма управління в сфері охорони здоров’я: перехід від державного управління до публічного управління (на прикладі КП «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги № 2»). – Рукопис. У магістерській роботі запропоновано розв’язання актуального наукового завдання, яке полягає в обґрунтуванні теоретико-методологічних засад реалізації публічного управління у сфері охорони здоров’я України, розроблені шляхів підвищення ефективності роботи та стратегічного розвитку комунального некомерційного підприємства. Для цього розкрито зміст теоретико-правової характеристики публічного управління у сфері охорони здоров’я, розкрито сутність та функції системи державного управління охороною здоров’я. Проведено аналіз сучасного стану впровадження Концепції реформування системи фінансування галузі охорони здоров’я в Україні, за яким визначено значні обсяги споживання послуг амбулаторного прийому та виклику додому в розрахунку на одного пацієнта за рік із розподілом за віковими групами витрат закладу на надання послуг за викликом додому. Це дозволило на основі чутливості спрогнозувати обсяг споживання послуг у розрахунку на одного пацієнта на рік для проектування капітаційної ставки, яка є основою для фінансування первинної ланки з НСЗУ. Здійснено моніторинг виконання завдань стратегічного розвитку КП «Хмельницький міський центр первинної медико-санітарної допомоги №2» за такими цілями як: автоматизація процесу збору та обробки медичної інформації; покращення доступності та якості медичних послуг; забезпечення закладу матеріально-технічним оснащенням; упорядкування місць очікування пацієнтів; забезпечення робочих місць медичного персоналу комп'ютерним обладнанням; організація та облаштування в амбулаторіях кабінетів здорової дитини та місць для дитячих візків; покращення умов перебування працівників та пацієнтів в закладі.