Формування та розвиток управлінської культури на підприємстві (на матеріалах ТОВ НФ «Адвісмаш») - Євстратьєв Ярослав Андрійович (My University, 2025)
АНОТАЦІЯ Євстратьєв Ярослав. – Формування та розвиток управлінської культури на підприємстві (на матеріалах ТОВ НФ «Адвісмаш»). Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування. Основна увага в магістерській роботі присвячена обґрунтуванню теоретичних засад та розробці практичних рекомендацій щодо формування та розвитку управлінської культури на підприємстві. У першому розділі магістерської роботи визначено сутність, значення та основні функції управлінської культури в системі менеджменту підприємства. Систематизовано методи оцінки рівня управлінської культури на підприємстві. Зі свого боку, у другому розділі здійснено аналіз складових управлінської культури підприємства. Також автором проведено оцінку впливу управлінської культури на ефективність функціонування підприємства. Поряд з цим, у третьому розділі визначено напрями удосконалення корпоративних цінностей і принципів управління ТОВ НФ «Адвісмаш». А також обгрунтовано інноваційні підходи до розвитку управлінської культури на підприємстві. Ключові терміни: культура, управління, управлінська культура, культура управління, підприємство, оцінка, методи оцінки, ефективність, результативність. 3 SUMMARY Yaroslav Yevstratyev. – Formation and development of managerial culture at the enterprise (based on materials from LLC NF “Advismash”). Master’s thesis for the degree of Master in specialty 281 Public Management and Administration. The main attention in the master’s thesis is devoted to the substantiation of theoretical foundations and the development of practical recommendations for the formation and development of managerial culture at the enterprise. The first section of the master’s thesis defines the essence, meaning and main functions of managerial culture in the enterprise management system. Methods for assessing the level of managerial culture at the enterprise are systematized. For its part, the second section analyzes the components of the enterprise’s managerial culture. The author also assessed the impact of managerial culture on the efficiency of the enterprise’s functioning. Along with this, the third section identifies areas for improving corporate values and management principles of LLC NF “Advismash”. And also substantiates innovative approaches to the development of managerial culture at the enterprise. Key terms: culture, management, management culture, management culture, enterprise, assessment, assessment methods, efficiency, effectiveness.