ОРГАНІЗАЦІЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ З ВИЩОЇ МАТЕМАТИКИ В АГРАРНИХ ВНЗ В СУЧАСНИХ УМОВАХ - Новицька Людмила Миколаївна (Наукові інновації та передові технології. 2025. № 5 (45). С. 1323-1336., 2025)
Викладання курсу вищої математики в аграрних вищих навчальних закладах (ВНЗ) має свою специфіку, зумовлену як особливостями майбутньої професійної діяльності студентів, так і їхнім початковим рівнем підготовки. У статті висвітлюється досвід реалізації навчального процесу з вищої математики в умовах змішаного навчання на базі аграрного університету. Описано ключові труднощі, що виникають у викладачів і студентів, а також запропоновано можливі шляхи їх подолання. Однією з найсуттєвіших проблем виявлено недостатню ефективність самостійної роботи студентів, зокрема першокурсників. Це пов’язано з кількома факторами: по-перше, з неспроможністю опанувати значний обсяг матеріалу (близько 45% семестрового навантаження), який передбачено для самостійного вивчення; по-друге, з низьким рівнем сформованості навичок самоосвіти, що є характерним для більшості студентів молодших курсів. Ще одним чинником, що ускладнює навчальний процес, є недостатня адаптованість частини навчальних матеріалів до вимог змішаного формату навчання, а також відсутність достатньо ефективних засобів контролю і зворотного зв’язку щодо результатів самостійної роботи студентів. Окремим аспектом розглянуто організацію самостійної роботи студентів, яка є ключовим елементом у змішаному форматі навчання. Зокрема, подано приклади впровадження розрахунково-графічних завдань для самостійного опрацювання після вивчення окремих тем курсу, а також тестових контрольних робіт, що проводяться в онлайн-режимі. Автор підкреслює, що питання ефективного планування та контролю самостійної роботи набувають особливої актуальності в умовах сучасного інформаційноосвітнього середовища. Швидкий розвиток цифрових технологій, постійне оновлення інформації та втрата актуальності окремих цифрових ресурсів зумовлюють необхідність регулярної модернізації засобів навчання та методичних підходів.