Діяльність органів місцевого самоврядування по забезпеченню конституційних прав та свобод людини і громадянина - Литвиненко Ірина Леонідівна (My University, 2003)
В дисертації розкриваються проблеми правового регулювання місця, ролі, функцій та повноважень органів місцевого самоврядування у сфері забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Порушується питання правового положення людини і громадянина як члена територіальної громади, доводиться необхідність застосування дворівневої системи первинних суб’єктів місцевого самоврядування: територіальна громада, як соціально-територіальна група і особистість, як суб’єкт індивідуальних прав Аналізуються основні напрямки діяльності органів місцевого самоврядування по забезпеченню громадянських, соціально-економічних, культурних та політичних прав людини і громадянина. Досліджуються організаційно-правові форми і методи діяльності представницьких та виконавчих органів місцевого самоврядування в процесі забезпечення прав та свобод людини і громадянина. Thesis discloses problems of legal regulation of the place, the role, the function and powers of local self-government in the sphere of ensuring rights and freedoms to a person and a citizen. It raises the questions of legal status of a person and a citizen as a member of territorial community; it proves the necessity to apply twolevel system of primary subjects of local self-government: territorial community as a social and territorial group and a personality as the subject of individual rights. Major trends of the activities of local authorities related to ensuring civil, social and economic, cultural and political rights to a person and a citizen have been analyzed. Organizational and legal forms and methods of activities of representative and executive local authorities in the process of ensuring rights and freedoms to a person and a citizen have been researched