Поняття та сутність захисту сімейних прав та інтересів. - Грицишина Л.В.; Hrytsyshyna L.; Serdechna I.; Сердечна І.Л. (Європейські Перспективи, 2025)
Дослідження присвячене аналізу поняття та сутності захисту сімейних прав і охоронюваних законом інтересів у контексті сучасного сімейного законодавства України. Розкрито нормативну базу, зокрема положення Сімейного та Цивільного кодексів України, що визначають форми і способи захисту, включаючи судовий, адміністративний та самозахист. Підкреслено важливість ефективного механізму захисту для забезпечення стабільності сімейних відносин. У роботі узагальнено наукові підходи до тлумачення категорії «захист сімейних прав» та її відмежування від поняття «правова охорона». Підкреслено, що захист передбачає використання передбачених законом примусових заходів, спрямованих на відновлення, визнання чи припинення порушення прав. Охорона ж, на відміну від захисту, спрямована на попередження правопорушень. Визначено підстави виникнення права на захист, серед яких — порушення, невизнання та оспорювання суб’єктивного права або інтересу. Наведено приклади як протиправної, так і непротиправної поведінки, що зумовлює необхідність захисту. Окремо висвітлено питання представництва інтересів дитини батьками, опікунами, а також іншими родичами. Зазначено відмінності між універсальними повноваженнями законних представників та обмеженими повноваженнями баби, діда чи інших родичів при захисті прав дитини. Зроблено висновок, що комплексний підхід до захисту сімейних прав сприяє не лише відновленню порушених прав, а й попередженню майбутніх посягань.
The concept and essence of the protection of family rights and interests