Напрями удосконалення соціальної політики України в умовах євроінтеграції - Маринчук Олена Юріївна (My University, 2021)
Маринчук О.Ю. Напрями удосконалення соціальної політики України в умовах євроінтеграції. Магістерська робота. У теоретичному розділі роботи сформульовані теоретико-методологічні засади формування соціальної політики України в умовах євроінтеграції. Зокрема, на основі порівняльного аналізу підходів різних вчених визначено зміст поняття «соціальна політика» (у широкому й вузькому розумінні), встановлено перелік об’єктів і суб’єктів соціальної політики, систематизовано основоположні принципи розбудови соціальної політики, її актуальні завдання, а також відображено взаємозв’язок з економічною політикою держави. Проведене дослідження дозволило виділити основні складові соціальної політики України як складної, відкритої системи. У дослідницько-аналітичному розділі проаналізовано стан та основні тенденції розвитку соціальної політики в Україні та інших державах світу. Зокрема, класифіковано наявні у світі моделі соціальної політики за такими ознаками, як тип політико-господарського режиму, суб’єкт відповідальності, ступінь участі держави, рівень витрат держави на цілі соціального забезпечення. Виконано порівняння вітчизняного і зарубіжного досвіду щодо визначення прожиткового мінімуму та споживчого кошика. Окреслено проблеми, викликані певними диспропорціями у системі державних соціальних стандартів. Обґрунтовано роль збалансованої системи соціальних стандартів у формуванні соціально орієнтованої ринкової економіки. У рекомендаційному розділі сформульовані основні концепти нової моделі соціальної політики України. До базових характеристик моделі соціальної політики економічного спрямування належать усі ті характеристики, які визначаються економічною політикою держави. До характеристик соціального спрямування віднесені ті, що визначають основи соціального обслуговування і соціальних відносин. Що стосується групи характеристик загального спрямування, то сюди мають увійти основоположні принципи, на яких базуватимуться процеси формування та реалізації соціальної політики. У роботі охарактеризовані функції соціальної інфраструктури як необхідного зовнішнього середовища для процесів соціальної самоорганізації. Основними постулатами парадигми розбудови та організації соціальної інфраструктури є: поєднання державного регулювання й ринкових механізмів саморегулювання, розширення застосування публічно-приватного партнерства у її ключових сферах, забезпечення інтеграції суб’єктів комплексу з іншими видами господарської діяльності. Marinchuk O.Yu. Directions for improving the social policy of Ukraine in the context of European integration. Master thesis. In the theoretical section of the work the theoretical and methodological bases of formation of social policy of Ukraine in the conditions of European integration are formulated. The research and analytical section analyzes the state and main trends in social policy in Ukraine and other countries. The recommendation section formulates the main concepts of the new model of social policy of Ukraine. The structural and logical scheme of formation of social infrastructure according to criteria of increase of quality of life and development of labor potential is offered.