Розвиток системи управління підприємством аграрної сфери в умовах воєнного часу (на матеріалах ПП «Україна-Агро-2С») - Дикун О.О (My University, 2026)
Дикун Олександр Олегович. Розвиток системи управління підприємством аграрної сфери в умовах воєнного часу (на матеріалах ПП «Україна-Агро-2С»). Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Бакалаврська робота на здобуття освітнього ступеня бакалавра за спеціальністю 073 Менеджмент. Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Хмельницький, 2026. 71 с. Бакалаврська робота присвячена дослідженню стану та напрямів розвитку системи управління підприємством аграрної сфери в умовах воєнного часу на матеріалах приватного підприємства «Україна-Агро-2С», що спеціалізується на вирощуванні зернових та олійних культур. У теоретичній частині розкрито сутність і компонентну структуру системи управління аграрним підприємством, що охоплює організаційну, функціональну, інформаційну та кадрову підсистеми. Досліджено трансформацію алгоритму прийняття управлінських рішень у воєнний часу. В аналітичній частині здійснено комплексну оцінку фінансовогосподарської діяльності підприємства ПП «Україна-Агро-2С» та ефективності його системи управління. На основі PEST- та SWOT-аналізу виявлено ключові можливості та вразливості. Встановлено, що попри складні умови господарювання підприємство демонструє позитивну динаміку фінансових результатів і здатність адаптуватися до зовнішніх викликів. У практичній частині запропоновано три стратегічні напрями розвитку системи управління ПП «Україна-Агро-2С»: формування антикризової команди, впровадження комплексної цифрової системи (ERP, GPS-моніторинг та BIаналітика) та оптимізація матеріально-фінансового й кадрового забезпечення. Економічне обґрунтування підтверджує високу ефективність, швидку окупність інвестицій та гарантує збереження операційної стійкості підприємства як у кризовий період, так і під час післявоєнного відновлення. Ключові слова: система управління, аграрне підприємство, воєнний час, антикризове управління, цифровізація, ERP-система, ресурсне забезпечення. 3 ANNOTATION Dykun O.O. Development of the Management System of an Agricultural Enterprise in Wartime (Based on "Ukraina-Agro-2S" Materials). – Bachelor's thesis, Specialty 073 "Management". Leonid Yuzkov Khmelnytskyi University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2026. 71 p. The bachelor's thesis investigates the state and strategic directions for developing the management system of an agricultural enterprise under wartime conditions, using the materials of Private Enterprise "Ukraina-Agro-2S". In the theoretical part, the author defines the essence and component structure of agribusiness management, focusing on its organizational, functional, informational, and personnel subsystems. It also explores how the managerial decision-making algorithm transforms during a severe external crisis. The analytical part provides a comprehensive financial and economic assessment of PE "Ukraina-Agro-2S". By applying SWOT and PEST analysis tools, the study identifies key external threats and internal vulnerabilities, while highlighting the enterprise's overall operational adaptability and positive financial dynamics. The practical part proposes three strategic pillars to upgrade the management system: establishing a structured crisis management team, implementing an integrated digital platform (incorporating ERP, GPS-monitoring, and BI-analytics), and optimizing material, financial, and personnel security. The economic justification proves the high efficiency and fast payback period of these implementations. Key words: management system, agricultural enterprise, wartime, crisis management, digitalization, ERP system, resource security.