Формування культури виробництва на промисловому підприємстві (на матеріалах підприємства ТОВ «Нейл») - Дорожко Олександр Анатолійович (My University, 2024)
Анотація Дорожко О.А. Формування культури виробництва на промисловому підприємстві (на матеріалах підприємства ТОВ «Нейл»). Квалiфiкацiйна наукoва пpаця на пpавах pукoпиcу. Магicтеpcька poбoта на здoбуття ocвiтньoгo cтупеня магicтpа за cпецiальнicтю 073 Менеджмент. Хмельницький унiвеpcитет упpавлiння та пpава iменi Леoнiда Юзькoва, Хмельницький, 2024. 68 с. Робота спрямована на систематизацію теоретичних основ та розробку практичних аспектів управління формуванням культури виробництва на ТОВ «Нейл». Виробнича культура є взаємопов’язаною сукупністю організаційнотехнічних, гігієнічних, психофізіологічних, соціально-культурних, естетичних та інших оптимальних умов трудової діяльності персоналу підприємства. Визначено, що сучасною концепцію менеджменту культури виробництва є ощадливе виробництво. Метою концепції ощадливого виробництва є позбавлення виробництва всіх видів можливих втрат і досягнення максимальної ефективності використання ресурсів через поступове та безперервне вдосконалення бізнес-процесів організації, спрямованих на підвищення рівня задоволення потреб споживачів. У роботі розглянуто основі принципи та методи цієї концепції. Практичні аспекти управління формуванням культури виробництва на промисловому підприємстві розглянуто на прикладі ТОВ «Нейл» - відомим виробником цвяхів на Поділлі та в Україні. Окреслено напрями удосконалення управління культурою виробництва: впровадження Lean-підходу, створення мотиваційних програм, розвиток корпоративної культури, вдосконалення системи навчання та розвитку працівників, збільшення відкритості та взаємодії між відділами, впровадження системи зворотного зв'язку, запровадження аудиту виробничих процесів. Ключові слова: культура виробництва, ощадливе (Lean) виробництво, втрати, мотивація, зниження втрат.3 Abstract Dorozhko O.A. Formation of the culture of production at an industrial enterprise (based on the materials of the enterprise "Neil" LLC). Qualifying scientific paper on copywriting. Master's degree program for obtaining an open master's degree in the specialty 073 Management. Khmelnytskyi Leonid Yuzkov University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2024. 68 p. The work is aimed at the systematization of theoretical foundations and the development of practical aspects of managing the formation of production culture at Nail LLC. Production culture is an interconnected set of organizational and technical, hygienic, psychophysiological, socio-cultural, aesthetic and other optimal conditions for the labor activity of the company's personnel. It was determined that the modern management concept of production culture is lean production. The purpose of the concept of lean production is to deprive production of all types of possible losses and achieve maximum efficiency in the use of resources through the gradual and continuous improvement of the organization's business processes aimed at increasing the level of satisfaction of consumer needs. The work examines the basic principles and methods of this concept. The practical aspects of managing the formation of production culture at an industrial enterprise are considered using the example of LLC "Nail" - a well-known manufacturer of nails in the Podil region and in Ukraine. The directions for improving the management of the production culture are outlined: the implementation of the Lean approach, the creation of motivational programs, the development of corporate culture, the improvement of the system of training and development of employees, the increase of openness and interaction between departments, the implementation of a feedback system, the introduction of the audit of production processes. Key words: production culture, Lean production, losses, motivation, loss reduction.