Управління конфліктами на підприємстві (на матеріалах підприємства ТОВ «Нейл») - Нечипоренко Каріна Олександрівна (My University, 2024)
Анотація Нечипоренко К.О. Управління конфліктами на підприємстві (на матеріалах підприємства ТОВ «Нейл»).Квалiфiкацiйнанаукoвапpаця на пpавахpукoпиcу. Магicтеpcькаpoбoта на здoбуттяocвiтньoгocтупенямагicтpа за cпецiальнicтю 073 Менеджмент. Хмельницький унiвеpcитетупpавлiння та пpаваiменiЛеoнiдаЮзькoва, Хмельницький, 2024. 81 с. У роботі наведено теоретичне узагальнення та запропоноване нове вирішення наукового завдання, що полягає у розробці та обґрунтуванні практичних рекомендацій щодо формування системи управління конфліктами на підприємстві. Визначено поняття та класифікацію конфліктів, основні причини та особливості впливу конфлікту в трудовому колективі на підприємстві; розглянуто складові інформаційних, комунікативних, соціальнопсихологічних та організаційних технологій управління конфліктами. Практичні аспекти управління конфліктами розглянуто на прикладі ТОВ «Нейл» - відомоговиробником цвяхів на Поділлі та в Україні. Проаналізовано існуючу практику управління конфліктами підприємства, досліджено технологію управління конфліктами та стресами - організаційні забезпечення, методи врегулювання конфліктних ситуацій організації. Запропоновано побудову мапи типових конфліктів, що дозволяє зробити паспортизацію конфліктів на підприємстві, визначити зони конфлікту, які є пріоритетними для реагування на підприємства. Виділено напрями вдосконалення системи управління конфліктами на ТОВ «Нейл»: впровадження медіації як альтернативної форми розгляду конфліктів як між підприємством та контрагентами, так і між працівниками підприємства. Особливу увагу приділено питанню формування конфліктологічної та медіаційної компетентності. Ключові слова: конфлікт, управління конфліктами, медіація, конфліктологічна компетентність, медіаційна компетентність.3 Abstract Nechyporenko K.O. Managementofconflictsattheenterprise (basedonthematerialsofthe "Nail" LLC enterprise).Aqualifyingscientificworkontherightsof a manuscript.Master'sdegreeprogramforobtaininganopenmaster'sdegreeinthespecialty 073 Management. KhmelnytskyiLeonidYuzkovUniversityofManagementandLaw, Khmelnytskyi, 2024. 81 p. Thepaperprovides a theoreticalgeneralizationandproposed a newsolutiontothescientifictask, whichconsistsinthedevelopmentandsubstantiationofpracticalrecommendationsforth eformationof a conflictmanagementsystemattheenterprise. Theconceptandclassificationofconflicts, themaincausesandspecificsoftheimpactofconflictintheworkforceattheenterpriseared efined; thecomponentsofinformational, communicative, sociopsychologicalandorganizationalconflictmanagementtechnologiesareconsidered. Practicalaspectsofconflictmanagementareconsideredontheexampleof LLC "Nail" - a well-knownmanufacturerofnailsinthePodilregionandinUkraine. Theexistingpracticeofconflictmanagementoftheenterprisewasanalyzed, thetechnologyofconflictandstressmanagement - organizationalsupport, methodsofconflictresolutionoftheorganizationwerestudied. Itisproposedtobuild a mapoftypicalconflicts, whichmakesitpossibletodocumentconflictsattheenterprise, toidentifyconflictzonesthatare a priorityforrespondingtoenterprises. Areasofimprovementoftheconflictmanagementsystemat "Nail" LLC arehighlighted: implementationofmediationasanalternativeformofconflictresolutionbothbetweenthe enterpriseandcounterparties, andbetweentheenterprise'semployees. Specialattentionispaidtotheissueofformationofconflictandmediationcompetence. Keywords: conflict, conflictmanagement, mediation, conflictcompetence, mediationcompetence