Синергія транскордонного співробітництва та регіонального розвитку - Терещенко Тетяна Василівна, Хитра Олена Володимирівна (My University, 2022)
У статті наведені аргументи щодо доцільності застосування синергетичної методології для усвідомлення передумов, альтернативних напрямів та очікуваних ефектів регіонального розвитку. Гетерогенність регіональних систем, наявність диспропорцій у показниках економічного зростання, асиметрія регіонального розвитку розглядаються як базові передумови для виникнення ефекту синергізму в результаті транскордонного співробітництва. Управління регіональним розвитком доцільно здійснювати на засадах активізації внутрішнього потенціалу території, перманентного удосконалення просторово-часових комбінацій продуктивних сил, налагодження демократичних відносин між органами регіональної влади, представниками бізнесу і місцевим населенням, а також чіткого розуміння місця та ролі регіональної системи у національній економіці, євроінтеграційних об’єднаннях та глобалізаційних процесах. Транскордонне співробітництво трактується як спосіб кращої реалізації внутрішнього потенціалу регіонів та вибору оптимальної атрактивної цілі після проходження ними “точок біфуркації”.