ОРГАНІЗАЦІЯ СОЦІАЛЬНОГО ТУРИЗМУ ЯК ФОРМИ СОЦІАЛЬНОЇ ПІДТРИМКИ НАСЕЛЕННЯ - Гетманчук Юрій Андрійович (My University, 2021)
Анотація Гетманчук Ю.А. Організація соціального туризму як форми соціальної підтримки населення. – рукопис. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування. – Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова. – Хмельницький, 2021. На основі дослідження у магістерській роботі з проблем соціального туризму автором зроблено такі висновки. Сутність та специфіка соціального туризму як форми соціальної підтримки населення розглянуті з позицій двох підходів - широкого та вузького, основу яких склали положення, що рекомендуються Всесвітньою туристською організацією. Вузький підхід у розумінні соціального туризму призначений для реалізації громадянських прав на відпочинок, свободу переміщення, охорону здоров'я найбільш соціально вразливих верств населення. У широкому розумінні соціальний туризм відображає масовий характер споживання туристських послуг, що означає широке охоплення подорожами мільйонів людей різного рівня доходів, соціальної та професійної власності, віку тощо. Соціальний характер туризму має множинний прояв через соціальну політику та підтримку держави, виконувані гуманітарні та культурно-виховні функції тощо. У магістерській роботі розглянуто три основні моделі організації соціального туризму: страхова, накопичувальна та розподільна, дається характеристика їх переваг та недоліків стосовно різних національних особливостей. У роботі обґрунтовано, що доступність мінімального соціального стандарту орієнтована на обмежені можливості малозабезпечених громадян, чиї середньодушові доходи не досягають прожиткового мінімуму, що не дозволяє їм самим оплачувати туристські послуги. Для цієї категорії громадян послуги туризму або санаторно-курортного лікування мають 3 надаватися на безоплатній основі або у вигляді допомоги. При цьому доступність мінімального соціального стандарту повинна досягатися через нижчі сезонні ціни на туристські послуги. Матеріальні проблеми, які стримують зростання споживання послуг організованого відпочинку, зумовлюють необхідність соціальної підтримки окремих категорій населення, зокрема пенсіонерів, осіб з інвалідністю (дорослих та дітей), дітей та підлітків, що залишилися без піклування батьків тощо. У магістерській роботі розкрито можливості реалізації державної соціальної політики за допомогою цільових комплексних соціальних програм, а також надано аналіз виконання державних цільових програм з питань соціального захисту окремих категорій населення. Annotation Getmanchuk Yu.A. Organization of social tourism as a form of social support. - manuscript. Master's thesis for a master's degree in Specialty 281 Public Management and Administration. – Leonid Yuzkov Khmelnytsky University of Management and Law. – Khmelnitsky, 2021. Based on research in the master's thesis on social tourism, the author draws the following conclusions. The essence and specifics of social tourism as a form of social support are considered from the standpoint of two approaches - broad and narrow, based on the provisions recommended by the World Tourism Organization. The narrow approach in the understanding of social tourism is intended for the realization of civil rights to rest, freedom of movement, health care of the most socially vulnerable segments of the population. In a broad sense, social tourism reflects the massive nature of the consumption of tourist services, which means a wide coverage of travel of millions of people of different income levels, social and professional property, age and more. The social nature of tourism has multiple manifestations through social policy and state support, humanitarian and 4 cultural-educational functions, etc. The master's thesis considers three main models of organization of social tourism: insurance, savings and distribution, describes their advantages and disadvantages in relation to different national characteristics. The paper substantiates that the availability of the minimum social standard is focused on the limited opportunities of low-income citizens whose average per capita income does not reach the subsistence level, which does not allow them to pay for tourist services themselves. For this category of citizens, tourism or spa treatment services should be provided free of charge or in the form of assistance. At the same time, the availability of a minimum social standard should be achieved through lower seasonal prices for tourist services. Material problems that hinder the growth of consumption of organized recreation services necessitate social support for certain categories of the population, including retirees, people with disabilities (adults and children), children and adolescents left without parental care, etc. The master's thesis reveals the possibilities of implementing state social policy through targeted comprehensive social programs, as well as provides an analysis of the implementation of state targeted programs on social protection of certain categories of the population.