Розвиток фізичної культури та спорту на рівні територіальної громади в умовах децентралізації влади в Україні - Зданевич Володимир Степанович (My University, 2021)
Зданевич В. С. Розвиток фізичної культури та спорту на рівні територіальної громади в умовах децентралізації влади в Україні. Магістерська робота присвячена дослідженню теоретичного узагальнення і вирішенню актуального наукового завдання щодо управління розвитком фізичної культури та спорту територіальної громади як основи місцевого самоврядування в умовах децентралізації влади в Україні з урахуванням зарубіжного досвіду. Визначено, що однією з характерних інституційних особливостей місцевого самоврядування в розвитку фізичної культури та спорту є те, що воно діє як певна система або той організаційно-правовий механізм, завдяки якому територіальні громади безпосередньо і через органи місцевого самоврядування здійснюють функції і повноваження місцевого самоврядування у сфері фізичної культури та спорту. Однією зі специфічних особливостей управління розвитком фізичної культури і спорту є те, що таке управління здійснюється у тісній взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування і громадських органів управління різного рівня і характеру, які у своїй взаємозалежності складають організаційну структуру управління сферою. При аналізі закордонного досвіду в управлінні розвитком фізичної культури та спорту досліджено, що рівень управління фізичною культурою і спортом в розглянутих країнах має відмінності в ступені децентралізації та фокусуванні певних повноважень на рівні територіальних громад. Доведено, що законодавче забезпечення сфери, насамперед, спрямовано на ефективну організацію діяльності суб’єктів фізичної культури та спорту, їх відносин із органами державної влади та місцевого самоврядування, визначення фінансового, кадрового та інших видів їх забезпечення, соціальних гарантій в зазначеній сфері, а також боротьбі з насильством у спорті, протидії вживанню заборонених речовин, питанням тендерної рівності. В дослідженні також доведено, що аналіз зарубіжного досвіду управління розвитком фізичної культури та спорту вказує на дуже велику роль саме місцевих органів влади держав ЄС у розвитку фізичної культури і спорту та аргументована думка щодо політики в сфері фізичної культури та спорту у даному перехідному етапі. Zdanevich V. Development of physical culture and sports at the territorial community level in the context of decentralization of power in Ukraine. The master's thesis is devoted to the study of theoretical generalization and solution of the actual scientific problem of managing the development of physical culture and sports of the territorial community as a basis of local self-government in the conditions of decentralization of power in Ukraine taking into account foreign experience. It is determined that one of the characteristic institutional features of local self-government in the development of physical culture and sports is that it acts as a certain system or that legal and legal mechanism by which territorial communities directly and through local self-government bodies exercise the functions and powers of local self-government in the field physical culture and sports. One of the specific features of the management of the development of physical culture and sports is that such management is carried out in close cooperation of public authorities, local governments and public authorities of different levels and nature, which in their interdependence make up the organizational structure of managing the sphere. Analyzing foreign experience in managing the development of physical culture and sports, it was investigated that the level of management of physical culture and sports in the countries concerned has differences in the degree of 4 decentralization and focus of certain powers at the level of territorial communities. It is proved that the legislative support of the sphere is, first of all, aimed at the effective organization of the activities of the subjects of physical culture and sports, their relations with state bodies and local self-government, determination of financial, personnel and other types of their provision, social guarantees in the said sphere, as well as combating violence in sports, combating the use of illicit substances, and gender equality issues. The study also found that an analysis of foreign experience in managing the development of physical culture and sport points to the very important role played by local authorities of the EU Member States in the development of physical culture and sport and a reasoned opinion on physical culture and sport policy at this transitional stage.