Розвиток емоційного інтелекту лідера у забезпеченні лояльності та залученості персоналу (на матеріалах ТОВ «НАФТОТРЕЙД ПОДІЛЛЯ» ) - Зорян В.А (My University, 2026)
Зорян В.А. Розвиток емоційного інтелекту лідера у забезпеченні лояльності та залученості персоналу (на матеріалах ТОВ «НАФТОТРЕЙД ПОДІЛЛЯ»). Квалiфiкацiйна наукoва пpаця на пpавах pукoпиcу. Бакалаврська poбoта на здoбуття ocвiтньoгo cтупеня бакалавра за cпецiальнicтю 073 Менеджмент. Хмельницький унiвеpcитет упpавлiння та пpава iменi Леoнiда Юзькoва, Хмельницький, 2026. 59 с. Бакалаврська робота спрямована на вирішення важливого науковопрактичного завдання, пов’язаного з розвитком емоційного інтелекту лідера як чинника забезпечення лояльності та залученості персоналу на досліджуваному підприємстві. Розкрито теоретичні основи емоційного інтелекту лідера та його ролі в системі управління персоналом. Проведено аналіз сучасного стану управління персоналом ТОВ «НАФТОТРЕЙД ПОДІЛЛЯ» та оцінювання рівня емоційного інтелекту керівника підприємства. Досліджено вплив емоційної компетентності лідера на психологічний клімат у колективі, мотивацію, лояльність і залученість працівників. Сформовано напрями удосконалення управлінської діяльності шляхом розвитку емоційного інтелекту керівника та запропоновано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності внутрішньої комунікації, командної взаємодії й управління персоналом на підприємстві. Ключові слова: емоційний інтелект, лідерство, лояльність персоналу, залученість персоналу, управління персоналом, мотивація, комунікація, психологічний клімат, емпатія, командна взаємодія. 3 Abstract Zorian V.A. Development of the Leader’s Emotional Intelligence in Ensuring Employee Loyalty and Engagement (based on the materials of LLC «NAFTOTRADE PODILLYA»). Qualification scientific work as a manuscript. Bachelor’s thesis for obtaining a Bachelor’s degree in Specialty 073 Management. Leonid Yuzkov Khmelnytskyi University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2026. 59 p. The bachelor’s thesis is aimed at solving an important scientific and practical problem related to the development of a leader’s emotional intelligence as a factor in ensuring employee loyalty and engagement at the studied enterprise. The theoretical foundations of a leader’s emotional intelligence and its role in the personnel management system are revealed. An analysis of the current state of personnel management at LLC «NAFTOTRADE PODILLYA» and an assessment of the emotional intelligence level of the company’s manager were carried out. The influence of the leader’s emotional competence on the psychological climate within the team, employee motivation, loyalty, and engagement was investigated. Directions for improving management activities through the development of the manager’s emotional intelligence were formed, and practical recommendations for enhancing internal communication, teamwork, and personnel management at the enterprise were proposed. Keywords: emotional intelligence, leadership, employee loyalty, employee engagement, personnel management, motivation, communication, psychological climate, empathy, teamwork.