Формування системи соціальної відповідальності бізнесу в умовах сучасних викликів (на матеріалах Хмельницького комунального підприємства «Спецкомунтранс») - Недзельська Ульяна Валентинівна (My University, 2025)
АНОТАЦІЯ Недзельська У.В. Формування системи соціальної відповідальності бізнесу в умовах сучасних викликів (на матеріалах ХКП «Спецкомунтранс»). Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 073 Менеджмент. Хмельницький університет управління та права імені Леоніда Юзькова, Хмельницький, 2025. 92 с. У магістерській роботі визначено сутність соціальної відповідальності бізнесу і двох її рівнів: внутрішнього та зовнішнього. Охарактеризовано сучасні практики системи соціальної відповідальності вітчизняних і зарубіжних компаній. Наголошено на змінах, спричинених війною. Проаналізовано діючу систему соціальної відповідальності ХКП «Спецкомунтранс». Опрацьовано результати діяльності Центрів управління відходами, Екобусу, Гуфі-центру, Офісу «Розумне довкілля. Хмельницький». Проведено SWOT-аналіз і опитування працівників підприємства з метою оцінювання соціальної відповідальності в умовах сучасних викликів. Виявлено проблеми і шляхи удосконалення. Досліджено практичні аспекти розробки стратегії соціальної відповідальності, а саме: наведено фактори, які впливають на її формування, адаптовано етапи розробки стратегії та їх зміст до умов функціонування ХКП «Спецкомунтранс», підкреслено важливість керуватися положеннями ISO 26000, описано складові і сформовано можливий зміст стратегії. Обґрунтовано перспективи імплементації нефінансової звітності у практику функціонування підприємства. Опрацьовано її формати, на основі чого запропоновано складати звіт про соціальну відповідальність. Сформовано етапи підготовки звіту і виокремлено три підходи до формування його змісту. Ключові слова: соціальна відповідальність бізнесу, система соціальної відповідальності, стратегія соціальної відповідальності, нефінансова звітність, сталий розвиток, сучасні виклики, інвестиційна привабливість. ANNOTATION Nedzelska U. V. Formation of a system of social responsibility of business in the context of modern challenges (based on materials of the KCE «Spetskomuntrans»). Qualification scientific paper on the basis of copy. Master’s degree program for obtaining an open master’s degree in the specialty 073 Management. Khmelnytskyi Leonid Yuzkov University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2025. 92 p. The master’s thesis defines the essence of business social responsibility and its two levels: internal and external. Modern practices of the social responsibility system of domestic and foreign companies are characterized. The changes caused by the war are emphasized. The current social responsibility system of the KCE «Spetskomuntrans» is analyzed. The results of the activities of the Waste Management Centers, Ecobus, Gufi Center, and the Office «Smart Environment. Khmelnytskyi» are analyzed. A SWOT analysis and a survey of the company’s employees are conducted to assess social responsibility in the face of modern challenges. Problems and ways of improvement were identified. The practical aspects of developing a social responsibility strategy are investigated, namely: the factors that influence its formation are given, the stages of strategy development and their content are adapted to the conditions of the functioning of the KCE «Spetskomuntrans», the importance of being guided by the provisions of ISO 26000 is emphasized, the components are described and the possible content of the strategy is formed. The prospects for implementing non-financial reporting in the practice of enterprise functioning are substantiated. Its formats are worked out, on the basis of which it is proposed to compile a report on social responsibility. The stages of preparing the report and three approaches to forming its content are developed. Keywords: business social responsibility, social responsibility system, social responsibility strategy, non-financial reporting, sustainable development, modern challenges, investment attractiveness.