Управління структурою капіталу підприємства (на матеріалах ТОВ «Хімрезерв Хмельницький») - Юрків Вадим Васильович (My University, 2024)
АНОТАЦІЯ Юрків В.В. «Управління структурою капіталу на підприємстві (на матеріалах ТОВ "Хімрезерв-Хмельницький") – Квалiфiкацiйнанаукoвапpаця на пpавахpукoпиcу. Магicтеpcькаpoбoта на здoбуттяocвiтньoгocтупенямагicтpа за cпецiальнicтю 072 Фінанси, банківська справа та страхування. Хмельницький унiвеpcитетупpавлiння та пpаваiменiЛеoнiдаЮзькoва, Хмельницький, 2024. 66 с. В магістерській роботі досліджено управління структурою капіталу на матеріалах ТОВ "Хімрезерв-Хмельницький". Узагальнено теоретичні аспекти управління структурою капіталу підприємства. Здійснено теоретичний аналіз сутності капіталу та визначенні його основні види. Охарактеризовано основні методи та інструментиоцінки ефективності управління структурою капіталу. Проаналізовано сучасний стан управління структуро капіталу. Проведено загальну характернику досліджуваного підприємства та охарактеризовано його фінансовий стан. Простежено динаміку зміни основних складових структури капіталу підприємства за п’ять років. Розраховано показники рентабельності капіталу та фінансового левериджу для визначення ефективності управління капіталом підприємства та використання власного та позикового капіталу.Визначено, що в ТОВ "Хімрезерв-Хмельницький" переважає власний капітал.Наголошено на залежності товариства від кредиторів та фінансування за рахунок власних коштів. Запропоновано основні напрями вдосконалення управління структурою капіталу ТОВ "Хімрезерв-Хмельницький", серед них:диверсифікація кредитних ресурсів за програмою за програмою «5–7–9»; залучення фахового експерта для здійснення роботи з оптимізаціїфінансових ресурсів та формування найбільш оптимальної структури капіталу; створення ДіджиталБутіка для пришвидшення продаж та отримання зростання чистого прибутку. Сформовані напрями оптимізують фінансові ресурси та позитивно вплинутьна управління структурою капіталуТОВ «Хімрезерв-Хмельницький». Ключові слова:капітал,власний капітал, позиковий капітал, структура3 капіталу, фінансовий леверидж, управління структурою капіталу. ABSTRACT Yurkiv V. V. "Managementofthecapitalstructureattheenterprise (basedonthematerialsof LLC "Khimrezerv-Khmelnytskyi") - Qualificationscientificworkontherightsofwriting. Master'sthesisfor a master'sdegreeinthespeciality 072 Finance, bankingandinsurance. KhmelnytskyiUniversityofManagementandLawnamedafterLeonidYuzkov, Khmelnytskyi, 2024. 66 с. Themaster'sthesisinvestigatesthemanagementofthecapitalstructureonthematerial sofKhimrezerv-Khmelnytskyi LLC. Thetheoreticalaspectsofmanagingthecapitalstructureofanenterprisearegeneralised. A theoreticalanalysisoftheessenceofcapitaliscarriedoutanditsmaintypesaredefined. Themainmethodsandtoolsforevaluatingtheefficiencyofcapitalstructuremanagementare described. Thecurrentstatusofcapitalstructuremanagementisanalysed. A generalcharacterisationoftheresearchedenterprisehasbeencarriedoutanditsfinancialstat ushasbeencharacterised. Thedynamicsofchangesinthemaincomponentsoftheenterprise'scapitalstructureoverfive yearshasbeentraced. Theindicatorsofreturnonequityandfinancialleveragearecalculatedtodeterminetheefficie ncyofcapitalmanagementofenterpriseandtheuseofequityanddebt. Itisdeterminedthatequitycapitalprevailsin "Khimrezerv-Khmelnytskyi" LLC. Thedependenceofthecompanyoncreditorsandfinancingattheexpenseofitsownfundsise mphasised. Themaindirectionsforimprovingthemanagementofthecapitalstructureof "Khimrezerv-Khmelnytskyi" LLC areproposed, including: diversificationofcreditresourcesunderthe "5-7-9" program; involvementof a professionalexperttooptimizefinancialresourcesandformthemostoptimalcapitalstructur e; creationof a DigitalBoutiquetoacceleratesalesandincreasenetprofit.4 Theformeddirectionswilloptimisefinancialresourcesandhave a positiveimpactonthemanagementofthecapitalstructureof "Khimrezerv-Khmelnytskyi" LLC. Keywords: capital, equity, debt, capitalstructure, financialleverage, capitalstructuremanagement.