Формування системи стимулювання праці в закладі охорони здоров’я (на матеріалах комунального некомерційного підприємства Нетішинської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги») - Клочай Лариса Петрівна (My University, 2020)
Актуальність проблеми. Згідно статей 3 і 49 Конституції України, життя і здоров'я людини заявлені найвищими соціальними цінностями держави, а кожний громадянин України має право на охорону здоров'я та своєчасну якісну медичну допомогу. Сучасний стан соціально-економічного розвитку України супроводжуєтьсяскладними умовами реформування охорони здоров’я. Кризові явища в економіці, розшарування суспільства за рівнем життя населення, соціальна нестабільність, несприятлива екологічна ситуація, пандемія COVID-19 та пов’язані з нею тривалі карантинні заходи, призупинення планового прийому та оперативних втручань призводять до погіршення здоров'я населення. Об'єктивне на сьогодні зростання медичнихпотреб населення відбувається на фоні зменшення можливостей системиохорони здоров’я у наданні цих послуг. Державний бюджет практично неспроможний задовольнятипотреби медичної галузі і забезпечувати її необхідними ресурсами.Розподіл коштів, що надходять до закладів охорони здоров'я задоговорами про надання медичних послуг, статтями кошторису, частковим фінансуванням закладів із місцевих бюджетів унеможливлює надання медичних послуг високої якості, надання їх за принципом доступності. Нестабільна ситуація у сфері охорони здоров’я в Україні вимагає виробленняєдиної державної політики щодо продовження її реформування. Неухильне підвищення рівнядобробуту людей, суттєве поліпшення6 функціонування системи охорониздоров’я у спосіб її реформування з метою підвищення якості медичних послуг, їх доступності, запровадження стимулів для здорового способу життянаселення та належних умов праці визначено основними пріоритетами політики реформ в Україні. Забезпечення комунікативної взаємодії із споживачами медичних послуг в процесі реалізації місії медичного закладу є фактором покращення діяльності цього закладу, підвищення якості лікування і забезпечення безпеки як пацієнтів, так і самих медичних працівників. Стимулювання праці медичних працівників безпосередньо впливає на перелічені завдання. Усе цеобумовлює актуальність теми дипломної роботи. Аналіз останніх досліджень та наукових праць. Складність і різноманітність проблем охорони здоров’я, звичайно, привертає увагу дослідників і науковців у всьому світі. Дослідженню теоретичних основ охорони здоров’я присвячені праці: П.Самуельсона, Дж.Е.Стігліца, Г.Беккера, Т.Шульца, Дж.Кендріка та ін. Теоретико-методологічні підходи доформування державних соціальних нормативів надання медичної допомоги розкритіН.Ярош, А.Зіменковським. Питання управління і регулювання охорони здоров'я відображені у роботах таких українських дослідників, як: Ю.Вороненко, О.Голяченко, Л.Жаліло, Б.Криштоп, Н.Нижник та ін. Вивчення і дослідження принципів управління сферою охорониздоров'я здійснювали вітчизняні учені: Е.Бачило, З.Гладун, Я.Радиш, В.Рудий, І.Солонеко таін. Серед вітчизняних учених окремі аспекти питання регулювання якості медичноїдопомоги і надання медичних послуг та можливі напрями їх удосконалення розглядали в своїх роботах: О. Галацан, Д. Гендерсон, В. Загородній, Д. Карамишев, В. Лехан, Е. Магуайр,А.Мельник, Ю.Мельник, В. Москаленко, Г. Муні, А. Немченко, В.Пономаренко, Р. Салтман,А.Степаненко, І. Шейман та ін. Незважаючи на наявність значного масиву наукових напрацювань,нерозкритими залишаються питання формування системи стимулювання праці персоналу саме медичногозакладу та її вдосконалення.7 Це посилює актуальність виконання темидипломної роботи та зумовлює постановку мети і завдань цієї роботи. Об’єктом дипломної роботи є процеси формування системи стимулювання праці медичного персоналу Комунального некомерційного підприємства Нетішинської міської ради «Центр первинної медикосанітарної допомоги». Предметом дипломної роботи є теоретичні та практичні аспекти формування системи стимулювання праці медичного закладу КНП НМР «Центр ПМСД». Метою дипломної роботи є розвиток теоретичних положень та вироблення практичних рекомендацій щодо формування системи стимулювання праці медичного персоналу закладу охорони здоров’я. Основними завданнями дипломної роботи є: - розкриття сутності системи стимулювання праці; - визначення факторів та принципів формування системи стимулів у медичнійустанові; - обґрунтування об’єктивної необхідності у системі стимулювання праці вмедичній установі; - оцінка організаційного забезпечення діяльності лікувальнопрофілактичного закладу в період реформування медичної галузі; - оцінка сучасного стану формування системи стимулів на підприємстві; - встановлення орієнтирів стимулювання праці як передумови мотивації персоналу закладу; - визначення соціально-економічної ефективності запропонованих заходівіз стимулювання праці у медичній установі. Для досягнення поставленої мети у дипломній роботівикористовувалисьтакі методи дослідження: факторного, порівняльного, структурно-логічного, економічного, управлінського та математичногоаналізу, статистики, прогнозування (длявиявлення майбутніх переваг від формування системи стимулювання праці медичного персоналу),8 соціальнихдосліджень (опитування та анкетування).Теоретична новизна дипломної роботи полягає у встановленні орієнтирів стимулювання праці як передумови мотивації персоналу закладу. Інформаційну базу дипломної роботи складають чинні законодавчі акти та закони України, наукові праці, статті, підручники, посібники, монографії, кадрова, фінансова та статистична звітність Комунального некомерційного підприємства Нетішинської міської ради «Центр первинної медико-санітарної допомоги». Практична значущістьматеріалу полягає у тому, що запропоновані у ній визначення соціально-економічної ефективності та практичні рекомендації щодо стимулювання праці можуть бути використані медичними установами різних форм власності у їх діяльності, при підготовціі прийняттіуправлінських рішень. Відповідно до мети та завдань дослідження робота складається зі вступу, трьох розділів, шести підрозділів, висновків, списку використаних джерел. Робота містить перелік умовних скорочень, 3 рисунки, 23 таблиці, 6 Додатків. Загальний обсяг роботи 99сторінок.