Нормалізація соціально-психологічного клімату колективу закладу охорони здоров’я (на матеріалах КНП «Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Хмельницької обласної ради) - Дрімак С.М. (My University, 2025)
Дрімак С.М. Нормалізація соціально-психологічного клімату колективу закладу охорони здоров’я (на матеріалах КНП «Хмельницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф» Хмельницької обласної ради). Квалiфiкацiйна наукoва пpаця на пpавах pукoпиcу. Магістерська poбoта на здoбуття ocвiтньoгo cтупеня магістра за cпецiальнicтю 073 Менеджмент. Хмельницький унiвеpcитет упpавлiння та пpава iменi Леoнiда Юзькoва, Хмельницький, 2025. 62 с. Розкрито теоретико-методичні основи формування соціальнопсихологічного клімату колективу. Проведено комплексний аналіз фінансовогосподарської діяльності, кадрового потенціалу та соціально-психологічного клімату підприємства. Встановлено, що ключовими дестабілізуючими факторами є зовнішній фінансові ризики та внутрішні комунікаційні бар’єри. Емпіричне дослідження показало, що інтегральний показник соціальнопсихологічного клімату класифікується як нейтральний (суперечливий) (39,42 бали), при цьому існує розрив у його сприйнятті між керівництвом та лінійним персоналом. Розроблено комплексну програму організаційно-управлінських заходів, що забезпечить нормалізацію соціально-психологічного клімату, зміцнить кадрову стійкість КНП, знизить ризики вигорання персоналу, що матиме прямий соціальний та економічний ефект в умовах антикризового управління, зокрема: впровадження Етичного кодексу, програми «Керівник як Наставник», системи цільового преміювання за лояльність та заходів соціальної підтримки (День здоров’я). Ключові слова: соціально-психологічний клімат, управління персоналом, нормалізація клімату, кадровий потенціал, екстрена медична допомога, антикризове управління, лояльність.3 Annotation Drimak S.M. Normalization of the social and psychological climate of a healthcare institution’s personnel (based on materials of the municipal non-profit enterprise “Khmelnytskyi Regional Center of Emergency Medical Care and Disaster Medicine” of the Khmelnytskyi Regional Council). Qualification research paper (manuscript form). Master’s Thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the degree of Master in Management (Specialty 073 – Management). Leonid Yuzkov Khmelnytskyi University of Management and Law, Khmelnytskyi, 2025. 62 p. The theoretical and methodological foundations of forming the staff’s social and psychological climate have been revealed. A comprehensive analysis of financial and economic performance, human resources potential and social and psychological climate of the enterprise has been carried out. It has been established that the key destabilizing factors comprise external financial risks and internal communication barriers. Empirical study showed that the integral indicator of the social and psychological climate is classified as neutral (contradictory) (scoring 39.42 points), with a discrepancy in perceptions between managerial staff and line employees. A comprehensive program of organizational and managerial measures has been developed. The program is aimed to normalize the social and psychological climate, enhance the personnel stability, reduce the risks of personnel burnout. The proposed measures are expected to provide direct social and economic effects in the context of crisis management. Core components include the implementation of the Code of Ethics, the “Manager as Mentor” program, a targeted loyalty-based bonus system and social support initiatives (Health Day). Keywords: social and psychological climate, personnel management, climate normalization, human resource potential, emergency medical care, crisis management, loyalty.