ІННОВАЦІЙНІ СИСТЕМИ МЕНЕДЖМЕНТУ ТА ЇХ ІНСТРУМЕНТИ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ ЛЮДСЬКИМ КАПІТАЛОМ НА РИНКУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ. - Бублик М., Копач Т., Піхняк Т. (Економічний аналіз. 2022. Том 32. № 2. С. 277-285., 2022)
Вивчено та проаналізовано місце інструментів розвитку людського капіталу в сучасній системі менеджменту ІТ-компанії. Встановлено, що інвестиції в знання, навички та здібності працівників відіграють роль ключового інструменту розвитку людського капіталу. Виявлено, що готовність керівної ланки до нововведень управлінського характеру, створення умов для збільшення вартості та віддачі від інвестицій у людський капітал сприяє зростанню суспільного відтворення та є джерелом відновлення економіки України в майбутньому. Запропоновано вважати результати інтелектуальної праці, що базуються на новітніх технологіях роботи з великими даними, автоматизацію та роботизацію виробництва разом з енерго- і ресурсозберігаючими технологіями пріоритетними напрямами інвестування для відбудови країни. До майбутніх інвестиційних пріоритетів держави, окрім відновлення промисловості й інфраструктури, рекомендовано включити інвестиції в освіту, охорону здоров’я, соціальний захист населення, розвиток наукової і науково-технічної діяльності, підвищення професійно-кваліфікаційних стандартів вищої освіти. Запропоновано інноваційну модель системи менеджменту на принципах генерування нових ідей та ініціатив, пошуку креативних нестандартних рішень управлінського характеру, де основну роль відіграє новий тип менеджера-інноватора.