Мотивація праці управлінського персоналу на підприємстві (на матеріалах АТ «Хмельницькобленерго») - Козаченко Дмитро Васильович (My University, 2024)
Анотація Козаченко Д.В. Мотивація праці управлінського персоналу на підприємстві (на матеріалах АТ «Хмельницькобленерго»). Квалiфiкацiйна наукoва пpаця на пpавах pукoпиcу. Магicтеpcька poбoта на здoбуття ocвiтньoгo cтупеня магicтpа за cпецiальнicтю 073 Менеджмент. Хмельницький унiвеpcитет упpавлiння та пpава iменi Леoнiда Юзькoва, Хмельницький, 2024. 81 с. У магістерській роботі наведено вирішення актуального завдання щодо організації мотивації управлінського персоналу підприємства, що дозволило зробити такі науково-теоретичні і практичні висновки, які характеризують сутність вирішених завдань відповідно до мети дослідження. Охарактеризовано сутність та змістове наповнення категорії «мотивації управлінської праці», здійснено систематизацію методичних підходів до оцінки ефективності мотивації праці управлінського персоналу підприємства Здійснено дослідження системи мотивації праці управлінського персоналу АТ «Хмельницькобленерго», проведене оцінювання рівня ефективності діючої системи мотивації управлінського персоналу організації. За допомогою методики стимулювання праці на підставі розрахунку коефіцієнта складності робіт, розробленої А. Рофе та А. Жуковим, нами запропонована модель матеріальної мотивації праці управлінського персоналу АТ «Хмельницькобленерго». Наведено підходи до організації системи індивідуально матеріального стимулювання на прикладі відділу збуту АТ «Хмельницькобленерго». Визначено, що базою для оцінювання результатів роботи спеціалістів відділу має стати система планування діяльності та звітності, а також виконання функціональних обов’язків. Ключові слова: стимулювання праці, мотивація праці управлінського персоналу, ефективність системи мотивації праці, модель матеріальної мотивації праці управлінського персоналу Abstract Kozachenko D.V. Motivation of management personnel at the enterprise (based on materials from JSC «Khmelnytskoblenergo»). Qualification scientific work on the basis of a manuscript. Master's thesis for the degree of Master in specialty 073 Management. Khmelnytskyi University of Management and Law named after Leonid Yuzkov, Khmelnytskyi, 2024. 81 p. The master's thesis provides a solution to the current problem of organizing the motivation of management personnel at the enterprise, which allowed us to draw the following scientific, theoretical and practical conclusions that characterize the essence of the solved problems in accordance with the purpose of the study. The essence and content of the category of «motivation of managerial work» are characterized, methodical approaches to assessing the effectiveness of motivation of the enterprise's managerial personnel are systematized The system of motivation of the managerial personnel of JSC «Khmelnytskoblenergo» is studied, the level of effectiveness of the current motivation system of the organization's managerial personnel is assessed. Using the methodology of labor stimulation based on the calculation of the coefficient of complexity of work, developed by A. Rofe and A. Zhukov, we propose a model of material motivation of the managerial personnel of JSC «Khmelnytskoblenergo». Approaches to the organization of the system of individual material motivation are presented using the example of the sales department of JSC «Khmelnytskoblenergo». It is determined that the basis for assessing the results of the work of the department's specialists should be the system of planning activities and reporting, as well as the performance of functional duties. Keywords: labor stimulation, motivation of managerial personnel, effectiveness of the labor motivation system, model of material motivation of managerial personnel.