РЕФОРМУВАННЯ СИСТЕМИ ОСВІТИ В УКРАЇНІ: ДЕРЖАВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ - ТКАЧЕНКО Олена (My University, 2022)
У роботі проведено дослідження сутності та основних складових понять державної політики в галузі освіти; розкрито соціально-політичний контекст формування та особливості державної освітньої політики на сучасному етапі; узагальнено європейський досвід реалізації державної політики в галузі освіти; проаналізовано напрямки, засоби та особливості діяльності суб’єктів реалізації освітньої політики держави; структуру, функціонування та забезпечення системи освіти; зміни нормативно-правової бази та вдосконалення структури системи освіти; визначено напрями модернізації змісту освіти та системи заходів, які покликані удосконалити систему управління освітою, опрацьовано методичне забезпечення моніторингу та оцінювання якості освіти регіону; висвітлено причини поширення синдрому «професійного вигорання» серед освітян. Ключові слова: освіта, освітня політика, державна політика, суб’єкти освітнього процесу, рівні освіти, реформування, модернізація.