Напрями адаптації вітчизняних підприємств до трансформації відносин зайнятості на ринку праці України - ДУРАНКОВ Володимир (My University, 2022)
Дуранков В.А. Напрями адаптації вітчизняних підприємств до трансформації відносин зайнятості на ринку праці України. Магістерська робота на здобуття освітнього ступеня магістра за спеціальністю 281 Публічне управління та адміністрування. У теоретичному розділі роботи обґрунтована логіка застосування системного підходу для пояснення трансформацій ринку праці як нелінійної, відкритої, людиноцентричної системи, що в умовах економічної кризи зазнає потужних флуктуаційних впливів. Доведено, що основні положення теорії ринку праці переглядаються з огляду на вплив таких факторів, як: інформатизація та інтелектуалізація виробничого процесу, прискорення соціально-економічного розвитку та впровадження досягнень НТП, посилення глобальної конкуренції тощо. Розглянута роль нестандартних форм зайнятості як новітніх орієнтирів розвитку ринку праці, що асоціюються з новою якістю праці та сучасними критеріями визначення конкурентних переваг. У дослідницько-аналітичному розділі виконано аналіз переваг і недоліків застосування аут-технологій в управлінні персоналом на вітчизняних підприємствах. Зокрема, сучасні персонал-технологій систематизовані залежно від характеру розподілу персоналу та функцій управління між внутрішнім і зовнішнім середовищем організації. Обґрунтована логіка впливу аутсорсингу кадрових процесів на систему управління персоналом. Як експеримент було запропоновано на одному з вітчизняних підприємств перевести частину штатних працівників на схему аутстафінгової зайнятості. Витрати на аутстафінг можна вважати доцільними з огляду на зниження трудомісткості виготовлення продукції та потенційне зменшення плинності. Для уникнення ризиків, пов’язаних з вибором провайдера, запропонований орієнтовний перелік питань для отримання необхідної інформації про аутстафінгову компанію. У рекомендаційному розділі обґрунтовані напрями подальшої адаптації вітчизняних підприємств до тенденцій розвитку ринку праці. Зокрема, у процесі управління вивільненням персоналу запропоновано застосовувати технологію даунсайзингу, що передбачає зменшення виробничих потужностей підприємства відповідно до потреб і ринкових можливостей та оптимізацію чисельності працівників з досягненням економії на витратах. Розроблена структурно-логічна схема застосування даунсайзингу, а також обґрунтовано доцільність поєднання даунсайзингу з технологіями позикової праці, зокрема аутстафінгом, лізингом персоналу, підбором тимчасового персоналу, а також програмою аутплейсменту. Запропоновано критерії для оцінювання ефективності аутплейсменту для різних учасників програми. У роботі розроблено алгоритм дій щодо прийняття рішення про застосування крауд- технологій на вітчизняних підприємствах з метою підвищення ефективності використання робочої сили. Ключові слова: аутплейсмент, аутсорсинг, аутстафінг, зайнятість, лізинг персоналу, позикова праця, ринок праці. Durankov V.A. Directions of adaptation of domestic enterprises to the transformation of employment relations in the labor market of Ukraine. Master’s thesis for a master’s degree in 281 Public Administration. In the theoretical section of the work, the logic of using a systemic approach to explain the transformations of the labor market and the emergence of non-standard forms of employment is substantiated. In the research and analytical section, an analysis of the advantages and disadvantages of the use of outsourcing technologies in personnel management at domestic enterprises is carried out. In the recommendation section, the directions for further adaptation of domestic enterprises to trends in the development of the labor market are substantiated. In particular, it is proposed to use downsizing and outplacement technologies in the process of managing the release of personnel. An action algorithm has been developed for making a decision on the use of crowd technologies at domestic enterprises in order to increase the efficiency of the use of labor force. Key words: outplacement, outsourcing, outstaffing, employment, personnel leasing, loan work, labor market.